Blog

Ford diagnosztikai program hibakódolvasó PROFI szintű !

Ford diagnosztikai program hibakódolvasó bemutatása.

A ford diagnosztika sok sok autószerelő számára igencsak nehézkes feladat. Ezért ajánljuk a FORSCAN nevű programot.

Na de miért is ? Többnyire azért, mert az univerzális hibakódolvasók legtöbbje a ford márkát nagyon betegül kezeli. Vagy egyáltalán használható módon szóba sem áll velük.

Ezért kerestünk egy olyan hibakódolvasó programot, ami messze messze felmúlja az átlagos univerzális hibakódolvasók tudását, FORD és MAZDA típusok esetében. A ford diagnosztikai program neve Forscan. Mi nem a programot áruljuk, hanem ehhez való eredeti jó minőségű USB csatolót. A programot pedig a gyártó weboldaláról lehet megvásárolni mindössze kb. 6ezer forintért 1 évre. Program weboldala: https://forscan.org/download.html De ha a programhoz való USB csatolót szeretné megvásárolni, azt nálunk tudja: Ford hibakódolvasó programhoz hardware megvásárlása ide kattintva lehetséges

Figyelem: Ne tévesszen meg senkit a hibakódolvasó program olcsósága. Nem azért olcsó mert rossz. Hanem azért olcsó, mert a program fejlesztő rengeteget elad belőle, neki a mennyiség a lényeg, nem pedig a méreg drága program.

Na de köztudott hogy egy kép többet ér ezer szónál.

Nézzük meg képekkel a ford diagnosztikai program hibakódolvasó Forscan programot.

1. Elsőként a csatlakozás menüpontban érdemes az alábbi képen látható beállításokat megcsinálni. Többnyire minden AUTO-ra vagyis automatára van állítva.

Ford diagnosztikai program beállítása
Ford diagnosztikai program beállítása.

2. Miután felvettük a kapcsolatot az autóval, a program lekérdezi az autót, hogy milyen vezérlőegységek vannak benne. És kiírja a vezérlőegységek azonosító számait, szoftver verzióit, alvázszámot…stb…stb.

Ford mazda program, vezérlőegység adatinak kiolvasása
Ford mazda program, vezérlőegység adatinak kiolvasása

3.Miután a program megállapította az elérhető vezérlőegységek listáját, megtudjuk nézni ha szeretnénk, hogy melyik vezérlőegység melyik buszon helyezkedik el.

A busz rendszerre felfűzőtt vezérlőegységek listája
A busz rendszerre felfűzőtt vezérlőegységek listája

4. Az első egyik alap funkció a vezérlőegységekben eltárolt hibakódok kiolvasása. A ford hibakódolvasó program ki listázza a vezérlőegységeket és mellé írja ha van vagy nincs bennük hibakód. Majd rájuk kattintva láthatjuk a hibakód bővebb szöveges leírását. A ford diagnosztikai hibakódolvasó program fordítását nem mi végeztük, így az esetlegesen előforduló szakmai fordítás hibáért nem tudunk felelősséget vállalni. De mindenképp erősen javasoljuk inkább, hogy angol nyelve állítsa be a programot, úgy használja ha tud angolul.

ford hibakód lekérdezése
Ford hibakód lekérdezése

5. Második legfontosabb funkció, különböző szenzorok értékeinek a megtekintése, és számolt, belsőleg kalkulált paraméterek kiolvasása. A kiolvasáshoz elősször kikell választani a felajánlott listából milyen adatokat akarunk megtekinteni. A program automatikusan a gépkocsinak és a vezérlőegységnek megfelelően felajánlja a kiolvasható paraméterek / szenzorok listáját. Minden típusú autón / vezérlőegységen ez nyilván más és más. A kiválasztás után mehet a kiolvasott paraméterek megtekintése.

Ford hibakódolvasó program élő adatok kiválasztása
Ford hibakódolvasó program élő adatok kiválasztása

5. A kiválasztott élő adatokat, szenzorok értékeit többféle módon tudjuk megtekinteni. Egyik ilyen lehetőség az alábbi formában.

Forscan programban élő adatok megtekintése táblázatos formában
Forscan programban élő adatok megtekintése táblázatos formában

6. A szenzorok és különböző paraméterek megjelenítése grafikonos formában is lehetséges. Igen közkedvelt és nélkülözhetetlen ábrázolási mód. Vannak olyan diagnosztikai folyamatok ahol a grafikonos megjelenítés elengedhetetlen teljes mértékben. Ez az olvasási mód elengedhetlen egy modern programban.

Ford hibakódolvasó program élő adat lista grafikonos megjelenítése
Ford hibakódolvasó program élő adat lista grafikonos megjelenítése

7. Van aki jobban szereti ezt a táblázatos, lista szerű megjelenítési formát. Őnekik is kedvez ez a ford diagnosztikai program hibakódolvasó Forscan program.

Élő adatok megtekintése lista üzemmódban
Élő adatok megtekintése lista üzemmódban

8. Na de evezzünk kicsit komolyabb vizekre. A fenti funkciók zöme alap lehetőség volt. A szervíz eljárasok között a program felajánlja, hogy az adott típuson milyen vezérlőegységeket tud programozni és azokon milyen lehetőségeket tud végrehajtani. Ahány típusú autó, annyi féle tudás, és programozási lehetőség. Típusonként változhat és bővülhet a lista.

Ford vezérlőegység programozás
Ford vezérlőegység programozás

9. A példa kedvéért a kulcs programozást választottam ki. A ford program számára nem ismeretlen a kulcs programozás sem.

ford kulcs programozás
Ford kulcs programozás

10. Legtöbb programozási funkcióhoz részletes leírást is nyújt a program. Így ha a felhasználó nem is tudja mi mit jelente esetleg, akkor lehetősége van a súgóban utánna nézni.

A ford hibakódolvasó program súgókat is ad sok programozási funkcióhoz
A ford hibakódolvasó program súgókat is ad sok programozási funkcióhoz

11. A fenti programozások után, lehetőség van különböző vezérlőegységek konfigurációjára. Magyarul az autó felszereltségét betudjuk állítani. Ezt általában már az univerzális hibakódolvasók egyáltalán nem tudják.

ford mazda vezérlőegység programozása
Ford mazda vezérlőegység konfigurálása

12. Számos vezérlőegységen beállítható az autó felszereltsége. Illetve különböző kényelmi funkciókat lehet ki és bekapcsolni.

Vezérlőegység konfigurálása Ford Mazda ECU-n
Vezérlőegység konfigurálása Ford Mazda ECU-n

A fenti képek csak egy régi ford fiestán készültek. A program tudása csak részben látható ezen a modellen. Egy újabb jobban felszerelt autón a ford diagnosztikai program tudása sokkal de sokkal nagyobb mint ezen a régi modellen. A programot a gyártó weboldaláról lehet megvásárolni mindössze kb. 6ezer forintért 1 évre. Program weboldala: https://forscan.org/download.html De ha a programhoz való USB csatolót szeretné megvásárolni, azt nálunk tudja: Ford hibakódolvasó programhoz a hardware megvásárlása ide kattintva lehetséges

Ha esetleg bármi kérdése van, nyugodtan keressen minket, szívesen álok a rendelkezésére. Kivéve azt nem tudom sajnos, hogy X autón tudja ezt és ezt a dolgot ? Ahhoz hogy ezt kilehessen deríteni, rákell dugni az adott autóra. Másképp nem derül ki. De összességében, ami ettől komolyabb tudású program, az már csak a ford márkaszervíz gépei.