Relatív kompresszió mérés, Relativ kompresszió teszt
Shop

Relatív kompresszió mérés autós oszcilloszkóppal. Autódiagnosztika.

Relatív kompresszió mérés autós oszcilloszkóppal és autódiagnosztika.

Relatív kompresszió mérés az egyik leggyorsabb módszer a hengerekben uralkodó nyomások vizsgálatához. Az autódiagnosztikában igen széles körű lehetőségek vannak a motor állapotának vizsgálatára. De talán nem túlzok ha azt mondom, hogy ez az egyik legkedveltebb módszer a gyorsaságának köszönhetően. Főleg dízel motorokon.

Mi az, hogy relatív kompresszió mérés ?

Amint a nevében is benne van, a hengerekben uralkodó nyomásokat egymáshoz viszonyítja, így a hengerekben uralkodó nyomásról relatív eltéréseket kapunk. Nem kapunk konkrét nyomás értékeket. A hagyományos kompresszió mérésnél viszont konkrét nyomás értékeket is kapunk.

Milyen előnye van egy relatív kompresszió mérésnek egy hagyományos kompresszió méréssel szemben ?

Nagyon gyorsan végrehajtható, szinte nulla megbontással. Hátránya viszont, hogy „csak” relatív eltérést kapunk a hengerek csúcs nyomásairól.

Milyen hátránya van egy hagyományos kompresszió mérésnek ?

Legtöbb esetben dízel motoroknál jelentős megbontás lenne egy-egy porlasztót kiszerelni, vagy izzító gyertyát kiszedni. Sőt mint jól tudjuk mindannyian, számos típusnál egyenesen rémálom porlasztót kiszedni. Vagy izzítógyertyát kiszerelni. Nagy az esélye bizonyos típusoknál, hogy beletörik a hengerfejbe. És bizony egy kompresszió mérésnek induló mutatvány, komoly anyagi költséget vonz, ha eltörik egy porlasztó, vagy izzítógyertya.

Mi a relatív kompresszió mérés elve ?

Az elve az, hogy az önindító áramfelvétele egyenesen arányos a hengerekben uralkodó nyomással. Lakatfogóval mérjük az önindító áramfelvételét indítózási fázisban, és autós oszcilloszkóp program segítségével ábrázoljuk azt. A mérési eredményből látható, minden egyes henger áramfelvételének a nagysága. Láthatjuk egymáshoz való viszonyukat. Ha valamelyik hengerben kisebb a kompresszió mint a többiben, akkor ott az áramfelvétel kisebb, az ábrán is jól láthatóan ez megjelenik.

Milyen eszközök szükségesek a relatív kompresszió méréshez ?

Lakatfogó ami oszcilloszkópra köthető. Legalább 600A-es. Illetve szükséges hozzá egy autós oszcilloszkóp is. Hagyományos másféle oszcilloszkópokat nem ajánlunk autódiagnosztikai mérésekre. Kimondottan csak autódiagnosztikai oszcilloszkópot javasolunk.

Be lehet azonosítani a tesztben, hogy melyik henger gyengélkedik ?

Igen, belehet. Az oszcilloszkóp másik csatornájára egy úgy nevezett szinkron jelet rakunk. Pl: dízel autónál egyik henger injektor feszültségét ( 20:1-es feszültség osztót használjon !), vagy injektor áramát. Benzines autónál, lehet akár adott henger gyújtó trafó primer feszültségét. De legegyszerűbb trigger jel fogó (szinkron jel fogó használata).

Relatív kompresszió mérés, Relativ kompresszió teszt
Relatív kompresszió mérés, Relativ kompresszió teszt

Hibakódolvasó tud ilyen tesztet csinálni ?

NEM ! Határozottan NEM ! Ha a fenti leírást átolvastad, akkor láthatod, hogy semmilyen univerzális hibakódolvasó nem tud végezni ilyen tesztet. A hibakódolvasó soros diagnosztikát végez. Az autós oszcilloszkópos mérések pedig párhuzamos autódiagnosztikához tartoznak.

Autódiagnosztika TV youtube csatornánk: Autódiagnosztika TV

Related posts